Які види навушників існують? В чому різниця?

2024-04-18 21:36
108
Ця стаття на мовах: UA / RU

t.me


Стаття у розділах:

Загальна інформація

Зміст

Які бувають навушники

Навушники відрізняються за конструкцією та функціями. У деяких моделей є мікрофон — такі гарнітури можна використовувати для дзвінків, запису голосових повідомлень та просто для програвання треків.

Навушники з активним шумоподавленням — незамінний аксесуар для бізнесменів, зайнятих людей або часто подорожуючих користувачів. Вони зручні для телефонних розмов та дозволяють сконцентруватися на аудіо навіть у шумному оточенні.

Основні види навушників:

  • внутріканальні вкладиші; 
  • накладні та повноформатні; 
  • проводові та бездротові. 

Розглянемо детальніше кожен варіант.

Особливості внутрішньоканальних навушників — переваги та недоліки 

Це популярні маленькі пристрої, які вставляються прямо в слуховий канал. Вони зазвичай мають форму вкладишів, виготовлених з пластику або металу. На кінці кожного навушника знаходиться динамік, який відтворює звук.

Устрійство внутрішньоканальних навушників ґрунтується на наступних елементах:

  • динаміки — невеликі колонки, які створюють звук і знаходяться всередині корпусу;
  • корпус — оболонка, яка приховує внутрішні елементи та забезпечує правильне прилягання до слухового каналу, зазвичай з силіконовою вставкою або без амбушюрів;
  • провід, якщо передбачено моделлю — підключається до пристрою в аудіороз'єм.

Багато внутрішньоканальних навушників мають спеціальні амбушюри або конструкцію корпусу, яка допомагає ізолювати вухо від зовнішніх шумів, покращуючи якість звуку та комфорт під час прослуховування.

Це компактні та зручні пристрої, які забезпечують відмінну якість звуку в різних умовах.

Серед переваг — об'ємне звучання музики та шумоізоляція за рахунок особливостей конструкції, відмінна якість звуку та просте користування. Вони компактні та зручні для занять спортом або на вулиці. З внутрішньоканальними навушниками ви можете почути більш глибокі баси та чисті високі ноти.

До недоліків можна віднести незручність та дискомфорт для деяких користувачів — у всіх людей різна будова вушної раковини. Аксесуари створені для стандартної форми вуха, вони не можуть врахувати всі анатомічні особливості кожної людини у світі.

Оскільки внутрішньоканальні навушники щільно сидять у слуховому каналі, часте прослуховування дуже гучної музики може призвести до пошкодження або навіть до погіршення слуху в довгостроковій перспективі. Багато сучасних смартфонів турботливо нагадують про це, надсилаючи сповіщення або навіть знижуючи рівень гучності музики в певні моменти.

Щоб ваші навушники прослужили довше, варто придбати спеціальний чохол.

Накладні і повнорозмірні моделі — для якісного звуку та безпеки слуху

Накладні і повнорозмірні моделі навушників відрізняються дизайном та способом носіння. Накладні мають дугу, яка розташовується над головою, а амбушюри прилягають до вух. Повнорозмірні ж охоплюють всю область вух, а їх амбушюри забезпечують щільний контакт з головою.

Вони вважаються більш безпечними у використанні порівняно з внутріканальними навушниками, оскільки не вставляються в слуховий канал. Це означає, що ризик пошкодження вух або порушення слуху при їх використанні зменшується. При цьому лікарі не рекомендують слухати музику на максимальній гучності навіть з такими аксесуарами.

Завдяки дизайну накладні і повнорозмірні навушники зазвичай не створюють такого сильного тиску на вуха, як внутрішньоканальні моделі, що робить їх більш комфортними для тривалого використання. Крім того, такий форм-фактор забезпечує кращу вентиляцію, а отже, більш гігієнічний.

Ці аксесуари часто обирають для:

- віддаленої роботи за ноутбуком, онлайн-конференцій і нарад;
- ігор за комп'ютером;
- телефонних розмов з родичами та друзями;
- якщо пристрій бездротовий, він зручний для пробіжок та велопрогулянок.


Серед повнорозмірних моделей є бездротові і складані варіанти.

Бездротові та дротові навушники — які краще і як вибрати

Вибір між бездротовими та дротовими навушниками — це питання, яке часто стоїть перед покупцями. Кожен тип навушників має свої переваги та недоліки. Рішення залежить від індивідуальних потреб та вподобань користувача.

Чому дротові аксесуари хороші
Дротові навушники мають свої плюси:

- користувач отримує надійне з'єднання з пристроєм без затримок і втрат якості;
- їх не потрібно заряджати, як бездротові — можна використовувати завжди і в будь-який час;
- такий аксесуар складніше втратити, адже довгі проводи не так просто втратити з поля зору;
- зазвичай дротові навушники пропонують кращу якість звуку порівняно з бездротовими аналогами у тій же ціновій категорії.

Використання таких моделей обмежується довжиною проводу, що може бути незручно, особливо при активному способі життя або під час занять спортом.

Проводи можуть заплутуватися та деформуватися. При неналежному використанні або занадто великому натяжінні аксесуар може поламатися.

На відміну від бездротових навушників, дротові навушники потребують роз'єму для підключення до пристрою, але його немає в усіх сучасних гаджетах. Флагманські смартфони зазвичай виходять без 3,5-мм роз'єму — виробники передбачають, що цільова аудиторія топових пристроїв вже використовує бездротові навушники.

Особливості Bluetooth-навушників

Плюси:

  • портативність і компактність;
  • зручність;
  • відсутність обтяжливих проводів;
  • незалежність від наявності аудіороз'єму.

Благодаря технологии Bluetooth вони можуть підключатися до пристроїв без використання проводів, що забезпечує більш вільне рухання та зручність використання.

Як і проводові моделі, бездротові навушники сумісні з різними пристроями, оснащеними модулем Bluetooth — смартфонами, планшетами, ноутбуками, комп'ютерами та навіть телевізорами. Вам не доведеться сидіти з телефоном у руках, ви можете покласти його на стіл, продовжуючи робити свої справи, і не припиняючи прослуховування музики.

Багато Bluetooth-навушників оснащені кнопками або сенсорними панелями для керування відтворенням музики, прийманням дзвінків, регулюванням гучності та пропуском треків. Смартфон для цього брати в руки необов'язково.

Серед технічних моментів варто відзначити, що вам не доведеться турбуватися про поломку роз'єму, несправність роз'єму на пристрої для аудіо або пошкодження проводів. Такі елементи навіть не передбачені, і цей факт подовжує експлуатацію. Бездротові навушники виходять з ладу з інших причин — знос батареї, фізичні пошкодження корпусу, технічна несправність.

Маленький розмір і легка вага — одночасно плюс і мінус. Такий пристрій зручно носити в вухах і брати з собою, але й втратити теж легко. До недоліків відноситься залежність від заряджання — після певного часу прослуховування треків слід заряджати навушники від спеціального кейсу з комплекту. Кейс, до речі, теж потрібно періодично заряджати. Все, що бездротове — заряджається, тому що з батареєю.

Серед можливих недоліків є ще один важливий аспект — якість і дальність з'єднання. Вони залежать від версії Bluetooth та її сумісності з джерелом відтворення звуку. Середня заявлена виробниками дальність сигналу не перевищує приблизно 10 метрів. Це означає, що ви не зможете в навушниках слухати музику через телефон, який знаходиться за декілька кімнат від вас.

Потрібно ретельно вибирати, щоб купити хороші бездротові аксесуари і при цьому отримати чутливий мікрофон і чіткий звук. Збірка та розробка таких пристроїв на виробництві обходиться дорожче, що впливає на кінцеву ціну.

Підсумки

Які навушники вибрати:

  • вкладиші підійдуть всім користувачам, перш за все молоді та підліткам, що ведуть активний спосіб життя;
  • накладні — офісним та віддаленим спеціалістам, геймерам, музичним творцям та ді-джеям, дітям та людям пошанного віку через найбільшу безпеку для слуху;
  • бездротові — спортсменам, а також для перегляду фільмів на телевізорі, ноутбуці або іншому пристрої з іншого кінця кімнати або коли всі сплять;
  • проводові — практично всім користувачам, кого не дратують ускладнення з плутанням дротів.

Кожен вид навушників має свої переваги та недоліки, і вибір залежить від індивідуальних уподобань і потреб користувача. Можна купити декілька варіантів і використовувати їх у різних обставинах: для роботи — повнорозмірні, для спорту — бездротові, для повсякденності — проводові.


Сподобалась стаття? Подякуйте автору