SSD чи HDD: в чому переваги, недоліки?

2024-04-17 21:39
122
Ця стаття на мовах: UA / RU

t.me


Стаття у розділах:

Загальна інформація

Зміст

Трохи історії

Ще у 1953 році IBM перейнялася розробкою накопичувача. І через чотири роки випустила перший комерційно успішний IBM 350 Disk Storage Unit — величезний, вагою майже в тонну HDD на 3,75 Мб. Пізніше, коли ПК стали компактнішими, розміри накопичувачів зменшилися до звичних нам 3,5 і 2,5 дюйма.

Чому жорсткий диск називають вінчестером?

Все через рушницю. Коли було випущено IBM-3340, він містив 2 пакети дисків по 30 Мб. Через це робочою назвою моделі стало “30-30”. Якось керівник проекту К. Хотон назвав жорсткий диск вінчестером, що було схоже на назву популярної мисливської зброї Winchester Model 1894. У неї використовувався патрон «30-30».

Які HDD існують зараз?

Зараз можна придбати HDD як формату 3.5" так і формату 2.5". В народі вважається, що диски 3.5 більш потужніші та довговічні. Об'єми таких дисків вже давно перевалили за 10Тб. Існують також спеціальні диски для серверів SAS, вони мають більший кеш, більшу надійність, але й і коштують в рази дорожче. 

Як же працює HDD?

Жорсткий диск (HDD), також відомий як винчестер, записує та зберігає інформацію на магнітних дисках, що називаються пластинами. Об'єм жорсткого диска залежить від кількості цих пластин. Диски з'єднані з шпинделем, який обертає їх з певною швидкістю. Якщо раніше HDD працювали зі швидкістю 3600 об/хв, то сучасні моделі мають швидкість обертання 7200 об/хв. Усередині корпусу HDD встановлені попередній підсилювач, сервопривод, неодимові магніти та фіксатор, а також мікроконтролер.

Зовні HDD нагадує старий вініловий проигравач. Тим не менш, це залишається технологічним та надійним пристроєм. Однак його конструкція громіздка, що робить його важким і далеко не безшумним. Звук "запуску" винчестера під час запуску ПК, запису та передачі даних став характерним для ПК у 90-х та 2000-х роках. Тоді альтернативи не існувало: або HDD, або нічого. І всі звикли до особливостей "винтів": шуму, вібрації, що передається на корпус, а в окремих випадках і легкому електричному "писку". Все це притаманне HDD й досі. Можна придбати закритий корпус (або модель з шумоізоляцією), встановити антивібраційні елементи або помістити системний блок під стіл. Проте все це супроводжується додатковими витратами та незручностями. HDD все одно буде займати місце в корпусі та характерно шуміти під навантаженням.

На перший погляд, здається, що можна зупинитися на цьому: придбати недорогий SSD SATA та забути про винчестери. Проте не торопіться з висновками. HDD має дуже важливу особливість — надійність зберігання даних на магнітних пластинах.

Винчестери заздалегідь попереджатимуть про наближену небезпеку, що дозволить користувачу мати достатньо часу для переміщення файлів. І навіть у випадку відмови "винта" відновлення даних з нього не є складнощами. У той час як SSD, зникнувши в захист, з максимальною ймовірністю забере з собою всі дані.

Висновок очевидний: якщо вам потрібний накопичувач для зберігання важливої інформації, HDD є бажаним вибором.

Якщо припинити використання HDD, поставити його на полицю, а через п'ять років підключити — дані будуть доступні. З SSD так не вийде.

Інших очевидних переваг у HDD немає. Ціни на HDD та SSD приблизно однакові. Середня швидкість читання на HDD суттєво відстає від показників SSD: всього 90-120 МБ/с проти 500-600 МБ/с навіть у бюджетного твердотільного накопичувача з інтерфейсом SATA.

Коли варто розглянути HDD як накопичувач для ПК:

  • Потрібно безпечно зберігати важливу інформацію з можливістю відновлення.
  • Мета — створити надійний RAID-масив.
  • Необхідно часто перезаписувати великі обсяги даних.
  • Є можливість суттєво заощадити при покупці HDD замість SSD. При цьому швидкодія чи не має значення, або в ПК буде достатньо твердотільних накопичувачів, а HDD купується для зберігання якогось великого архіву (фільмів, фотографій, документів і т. д.).

SSD SATA: популярний в народі формат накопичувача

Принцип роботи SSD різко відрізняється від технологій, застосовуваних в HDD. Замість магнітних дисків в SSD на платі встановлені мікросхеми і флеш-пам'ять, на якій зберігається інформація. Продвинуті моделі додатково оснащені DRAM — кеш-пам'яттю, яка зменшує ступінь зносу пристрою та прискорює його роботу.

Благодаря простій конструкції SSD SATA — легкі, компактні, а з нещодавніх пір і доступні за вартістю накопичувачі.

SSD SATA стали важливим елементом робочих та ігрових ПК. 

Переваг у порівнянні з HDD у SSD SATA багато. Завдяки високій швидкості роботи пристрою прискорюють завантаження ОС, підвищують продуктивність різних програм та ігор. SSD SATA тонкі та легкі — їх легко закріпити в корпусі або просто покласти на дно. Немає ніяких проблем з підключенням: SATA-роз'єми є на будь-якій материнській платі, випущеній не раніше 2002 року.

Ще однією перевагою є великий вибір моделей. Можна придбати брендовий SSD Kingston або Samsung з DRAM та високою швидкістю читання та запису. А якщо хочеться заощадити, підійдуть бюджетні Netac та інші моделі економ-сегменту. Навіть найпростіший та повільний SSD SATA буде на порядок швидше HDD і працюватиме кілька років.

Вигоди покупки та встановлення SATA SSD очевидні. Переходимо до мінусів. Найголовніший недолік — обмежений термін служби. Залежно від використаної технології пам'яті, SSD SATA може пережити від 150 до 100000 циклів перезапису. Найбюджетніші моделі з QLC-чіпами витримають не більше 1000 циклів, «народні» TCL — до 3000, MLC — до 35000.

SSD з SLC-чіпами називають вічними. Їх номінальна довговічність — до 100000 циклів перезапису.

Другий недолік — зниження швидкості запису. Мікросхеми накопичувачів створені для секторного виконання операцій, флеш-пам'ять записується блоками по 4 Кб. Процесами управляє вбудований в SSD контролер. Він може бути дорогим або дешевим, але абсолютно всі SSD SATA після заповнення X% об'єму суттєво сповільнюються. Таблиць і схем з показниками по конкретним моделям немає (вивчайте тести кожного SSD окремо). Дорогі накопичувачі знижують швидк

ість менш помітно та лише після заповнення більшої частини простору, дешеві можуть знизити показники швидкості в 10 разів.

Що потрібно зрозуміти перед покупкою накопичувачів SSD SATA:

Заповнювати накопичувач на 100% безглуздо. SSD потрібно експлуатувати з 30-40% вільного простору. Придбавши SSD SATA на 1 Тб, орієнтуйтеся на робочий обсяг в 600-800 Гб.
При копіюванні великих файлів варто очікувати зниження швидкості після вичерпання SSD кешу.
SSD SATA (особливо бюджетні моделі) не дуже підходять на роль сховища терабайтів даних, які часто перезаписуються.

SSD M2: великі швидкості, новий формат диску, мінімалізм

SSD M2 — це твердотільні накопичувачі, виконані у вигляді печатної плати без корпусу. Вони встановлюються безпосередньо на материнську плату — у спеціальний роз'єм M2. Цей роз'єм був розроблений компанією Intel у 2013 році і дозволив підключати безліч адаптерів та плат розширення: від bluetooth-модулів та Wi-Fi-адаптерів до головного героя матеріалу — SSD.

SSD M2 лаконічні та дуже зручні в установці та експлуатації. 

Перевага SSD M2 полягає у їх форм-факторі. Вони не займають додаткового місця в корпусі, їх не потрібно підключати до блока живлення. Встановивши у роз'єм на платі — все, пристрій готовий до роботи.

Роз'єми M2 інженери реалізують на більшості материнських плат останніх років. Але навіть якщо роз'єму немає, SSD M2 можна встановити за допомогою адаптера SATA або PCI-e. 

Всі SSD M2 поділяються на дві великі категорії — SSD M2 SATA і SSD M2 NVMe. Форм-фактор у представників обох груп однаковий. Але інтерфейси та особливо швидкості — різняться.

SSD M2 SATA

Поява SSD M2 SATA спонукало багатьох до купівлі нових накопичувачів. Проте M2 не передбачає прискорення роботи SSD. M2 — це форм-фактор, а не інтерфейс. Швидкість передачі даних у SSD M2 SATA — до 600 Мбіт/с. Жоден SSD M2 SATA за замовчуванням не буде швидше такого самого накопичувача SSD SATA.

Розпізнати М2 з інтерфейсом SATA легко: у цих моделей два ключа (дві "прорізи"). 
В чому ж сенс покупки SSD M2 SATA, а не звичайного SSD SATA? Сенс є. За допомогою формату М2 легко позбавитися від проводів та хаосу в корпусі, спростити кабель-менеджмент. Обсяги у SSD M2 SATA приблизно такі ж, як у класичних версій SSD. При наявності двох-трьох роз'ємів М2 на материнській платі можна довести обсяг до необхідного — вистачить і для системи, і для ігор з файлами. І все це за помірну ціну.

Встановлюються недорогі SSD M2 SATA практично на будь-яку материнську плату з роз'ємами М2. Перед покупкою перевірте з інструкцією, які саме М2 (з підтримкою SSD яких інтерфейсів) та у якій кількості є на платі.

SSD M2 PCI-e NVMe  

У 2011 році відбулася революція: нова технологія NVMe у десятки разів збільшила можливості SSD типу M2. NVMe замість шини SATA використовує шину PCI-e, що дозволяє знизити затримку до мінімуму та використовувати весь потенціал пропускної здатності. Твердотільні накопичувачі SATA можуть відправляти до 32 команд у чергу, а NVMe SSD — 64000 таких команд. Все це призвело до гіперстроку швидкості.

SSD M2 NVMe - з одним ключем навідміну від SSD M2 SATA. Також про те, що диск являється NVMe є спеціальна відмітка на фірмовій наклейці.

Швидкість читання SSD M2 NVMe досягає 6000 Мбіт/с і більше. Найбільш передові та швидкі моделі пропонують і 7500 Мбіт/с. Це в 10-12 разів швидше, ніж середні SSD SATA і SSD M2 SATA. На практиці це забезпечує миттєве завантаження системи та підгрузку даних у іграх, суперпродуктивну та швидку роботу вимогливих програм, включаючи графічні редактори та програми для 3D-монтажу.

Купувати найкрутіші та найшвидші SSD M2 NVMe не обов'язково. Можна придбати недорогу модель із швидкістю 3000-4000 Мбіт/с або взяти дуже бюджетні (за 1500–2000 р) варіанти з показниками 1500-1800 Мбіт/с. У будь-якому випадку NVMe буде швидше SATA. Про можливість встановлення SSD M2 NVMe на конкретну материнську плату розповість інструкція від виробника.

Додаткова інформація та корисні поради

Кілька тез та фактів, які допоможуть з вибором:

  1. SSD формату M2 діляться на моделі 2230, 2242, 2260, 2280, 22110. Цифри позначають фізичний розмір (довжину) конкретного накопичувача. Переконайтеся, що ваша материнська плата сумісна із SSD обраного розміру.
  2. PCI-e — це шина, параметри якої удосконалюються з часом. Чим старше покоління (стандарт) PCI-e, тим вища пропускна здатність і допустима швидкість SSD M2 NVMe. Бувають PCI-e 2.0, PCI-e 3.0, PCI-e 4.0. Звертайте увагу на стандарт PCI-e материнської плати та SSD. Максимальну швидкість SSD покаже, якщо його стандарт відповідає стандарту роз'єма на платі.
  3. При покупці HDD обирайте моделі зі швидкістю обертань шпинделя не нижче 7200 rpm.
  4. SSD самі по собі не замінять потужного обладнання. Приросту FPS у іграх після встановлення накопичувача не буде.

Сподобалась стаття? Подякуйте автору