Як обрати мікрофон для ПК

2024-04-13 18:32
48
Ця стаття на мовах: UA / RU

Стаття у розділах:

Загальна інформація

Зміст

USB мікрофон або традиційний мікрофон?

Щоб зрозуміти, що краще, варто позичитися досвідом у звукозапису від експертів, тобто власників домашніх студій. І перше, на що варто звернути увагу, це тип підключення мікрофона.

USB-мікрофони мають деякі переваги перед стандартними, тобто тими, що підключаються через XLR або 1/4 вхід.

Найважливіше - це відсутність потреби у встановленні додаткового програмного забезпечення. Мікрофон одразу підключиться до комп'ютера або ноутбука і, якщо у вас є DAW додаток (цифрова аудіо робоча станція), можна відразу починати запис.

USB-мікрофони також мають вбудований цифровий інтерфейс, тому вони часто обходяться дешевше, ніж покупка мікрофона і інтерфейсу окремо. Так що, якщо бюджет обмежений, то можна розглянути варіант покупки USB-мікрофона.

Є, правда, обмеження, які стосуються USB-мікрофонів. Портів для них немає на більшості мікшерних пультів або інтерфейсів. Тому, якщо ви все ж хочете вибрати варіант з можливістю підключення до них, доведеться шукати модель з додатковим XLR коннектором.

Це має значення, оскільки пульт або інтерфейс дадуть вам розширений контроль над еквалайзером і налаштуваннями звуку, а також над його якістю.

Конвертація аудіо в цифровий формат

Одна з функцій аудіоінтерфейсів в комп'ютері і деяких мікшерних пультів - це конвертація аналогового сигналу з мікрофона в цифровий, щоб комп'ютер міг його подальше обробити.

У USB-мікрофонах ця функція вбудована прямо в саме пристрій, вона ж впливає і на деякі специфікації, які будуть важливі при записі звуку. Частота зразків, бітова глибина і апаратне затримання. При записі подкастів це буде менш принципово, ніж у музиці, але все ж потрібно врахувати всі можливі властивості пристрою.

Конвертація аналогового звуку в цифровий здійснюється за допомогою фіксації великої кількості зразків. Швидкість і глибина, з якою записуються зразки, визначають якість кінцевої цифрової доріжки. Таким чином, показники частоти зразків і глибина дають уявлення про якість запису.

Частота дискретизації

Це те ж саме, що і швидкість, вимірювана у кГц (кілогерцах). Щоб охопити весь діапазон частот, доступний людському вуху, необхідно використовувати частоту, що не менше 44.1 кГц, саме цю частоту використовують на CD-дисках. Для звукозапису зазвичай використовується саме ця частота як оптимальна. Тому важливо врахувати, що мікрофон повинен підтримувати 44.1 кГц як мінімальну частоту дискретизації. Професійні пристрої частіше використовують 48 кГц або 96 кГц. Це пояснюється тим, що таке обладнання працює з іншими пристроями і призначене для надання найвищої якості звуку і можливостей для його редагування.

Бітова глибина

На цифровому записі бітова глибина визначає, скільки бітів інформації буде міститися в кожному зразку. Це, у свою чергу, дає нам розуміння того, яким буде роздільна здатність та деталізація запису. CD-диски використовують глибину 16 біт, що є мінімальною вимогою для вашого мікрофона. Професійні пристрої використовують 24 біти, і деякі USB-мікрофони мають відповідні характеристики.

Апаратна затримка

Ця характеристика вказує на затримку між моментом, коли звук доходить до мікрофона, і часом, який потрібно для обробки сигналу для конвертації в цифру та готовності до відтворення. Ця характеристика менш важлива для тих, хто записує текст, але принципово важлива для музиканта. Саме цей показник важливий, коли ви записуєте новий трек, одночасно прослуховуючи через навушники старий або кілька інших. Зазвичай, чим вище якість мікрофона, тим менше апаратна затримка. Це одна з причин, чому музиканти віддають перевагу більш дорогим моделям.

Деякі виробники USB-мікрофонів вирішують цю проблему, додаючи на корпус мікрофона навушники спеціально для того, щоб музика звучала в реальному часі.

Конденсаторні мікрофони або динамічні

Багато хто знає, що мікрофони мають два основних типи. Проте не кожен розуміє, чому і для чого вони підходять. Ми вважаємо, що мікрофон для ПК не буде виступати в ролі підсилювача звуку, тобто не буде використовуватися на сцені.

Так само думають і виробники, USB-мікрофон для комп'ютера призначений для запису. Тому більшість USB-мікрофонів є конденсаторними, а не динамічними.

Конденсаторні мікрофони мають ширший аудіо частотний діапазон і більш вдосконалені перехідні характеристики, тому для запису їх частіше використовують навіть у студіях. Для використання на сцені вони не зручні, в тому числі через свої більш компактні розміри та чутливість, коли мова йде про гучні звуки. Тут витривалість динамічних мікрофонів, так само як їх розміри, набагато зручніші.

Тим не менше, деякі виробники включили до конструкції динамічних мікрофонів USB-порт, щоб їх можна було використовувати як на сцені, так і при записі. Це своєрідний варіант для виїзду, проте не ідеальний для використання вдома. Приклад такого мікрофона - Audio-Technica AT2005USB.

Розмір діафрагми

Діафрагма мікрофона - це ще один параметр, який відрізняється у різних моделей. Саме діафрагма першою зустрічає звукову хвилю. Моделі з великою діафрагмою є універсальними і чутливими. Вони набагато краще справляються з записом низьких частот.

Маленька діафрагма добре підходить для запису акустичних інструментів, таких як гітара і високі звуки. Якщо ви записуєте щось, де передбачається акустична музика, то це варто врахувати.

Полярна діаграма напрямленості

Мікрофони сприймають звук по-різному і з різних напрямків. У деяких випадках вам підійде мікрофон всенапрямлений, який буде ловити оточення і т.д. Але коли мова йде про спілкування і запис роликів, вам краще вибирати мікрофон, який ловить звук з одного напрямку і фокусується на голосі. Так само функціонують кардіоїдні мікрофони. Їх назва походить від форми, схожої на серце. Вони часто сприймають звук з фронтального напрямку, частково пригнічуючи інші звуки. Півкардіоїдна полярна діаграма має ще більше вузьке напрямлення і є найбільш підходящою для запису.

Всенапрямлений мікрофон знадобиться при записі декількох людей, наприклад, для групового подкаста. Або при записі декількох інструментів у невеликому приміщенні.

Мультинапрямлений мікрофон - це ще один варіант, який поєднує функціонал обох. Такі мікрофони мають перемикач, який регулює сприйняття звуку. Якщо ви не впевнені, який саме тип запису вам знадобиться, такий мікрофон стане оптимальним вибором.

Функціонал USB-мікрофонів

Стандартні мікрофони суттєво відрізняються від USB-мікрофонів. Оскільки останні призначені для роботи з певним звукозаписувальним ПЗ, вони, як правило, отримують спеціальні кнопки та регулятори на корпусі. Практично завжди на мікрофоні буде регулятор гучності, в деяких випадках регулятор напрямку.

Деякі моделі оснащені функціоналом для моніторингу в режимі реального часу, щоб підганяти звук під доріжки, записані раніше.

Кнопка Mute також з'являється на деяких мікрофонах і дозволяє заблокувати сигнал. Це зручно для тих, хто грає в ігри і спілкується в голосовому чаті. Фільтрація низьких частот блокує зайві шуми і звуки.

Blue Yeti - один з найпопулярніших мікрофонів, яким користуються багато блогерів і геймерів. Він не тільки забезпечує високу якість звуку, але і пропонує доступну вартість. Функціонал цього мікрофона зручний, і через якийсь час ви не зможете відірватися від нього. Blue Yeti підходить як для комп'ютерів Mac, так і для пристроїв на Windows.

Blue Yeti має 4 режими роботи: для запису одного голосу, конференцій, інтерв'ю та запису музики. Універсальність цього пристрою найкраще пояснює його популярність. До Blue Yeti можна підключити навушники, а конструкція має підставку, яка дозволяє регулювати розташування мікрофона.

Audio-Technica AT2020USB + - це модель для запису вокалу, але завдяки своїм характеристикам вона пропонує набагато більше, ніж коштує. Мікрофон підключається через USB і встановлюється прямо на стіл. На корпусі є вхід для навушників, так що можна слухати, що ви говорите в мікрофон. Використовувати його одночасно з колонками не рекомендується з очевидних причин. Це пристрій універсальний і зручний для будь-яких завдань.

У подорожах і в будь-яких умовах, коли у вас немає доступу до основного мікрофона, на допомогу прийде Samson Go. Цей невеликий мікрофон підключається прямо до комп'ютера (як до Маку, так і до ПК), не потребує драйверів і може стояти на столі або кріпитися до комп'ютера.

Плюс, у Samson Go є роз'єм для навушників, частоти від 20 Гц до 18 кГц і навіть кейс для транспортування. Він підходить як для спілкування, так і для запису подкастів або роликів. І головне, він завжди може бути з вами.

Мікрофон може знадобитися вам для різних завдань. Хтось прагне записувати власні ролики, хтось планує записувати музику або навіть створювати цілі оркестрові композиції за допомогою комп'ютера та музичних інструментів. У будь-якому випадку, щоб вибрати підходящий для ваших завдань мікрофон, необхідно розуміти основні вимоги та характеристики. Тепер, коли ви розбираєтеся в параметрах мікрофонів, залишається лише зрозуміти свої цілі і зробити вибір.


Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм