Як обрати клавіатуру для ігор і роботи на комп'ютері?

2024-04-11 13:43
88
Ця стаття на мовах: UA / RU

t.me


Стаття у розділах:

Загальна інформація

Зміст

Які бувають клавіатури для комп’ютера

Стандартна

Стандартна клавіатура може бути дротовою або бездротовою, зазвичай без підсвічування та інших додаткових функцій. Вона підходить для різноманітних завдань від офісної роботи до розваг. Більшість моделей від відомих та надійних виробників доступні за помірними цінами. Однак стандартна клавіатура не рекомендується для тривалих ігрових сесій або продуктивної роботи в офісі 24/7. При такому навантаженні ризик втоми рук вищий, ніж на спеціалізованих ігрових або ергономічних моделях. Стандартна клавіатура - це доступний варіант без додаткових витрат на функції для тих, хто використовує комп'ютер час від часу, наприклад, для перевірки пошти, перегляду веб-сайтів або перегляду відео на YouTube.

Мембранна

Мембранні клавіатури сучасної конструкції працюють за однаковим принципом: користувач натискає на кнопку, мембрана слегка прогинається вниз і замикати контакти. Завдяки гнучкості основного елемента, навіть бюджетні моделі можуть працювати протягом кількох років при обережному використанні. Між перевагами можна виділити доступну ціну, приємні відчуття плавності під час набору тексту та мінімальний рівень шуму під час роботи. Проте до недоліків відносять порівняно невеликий ресурс клавіш, зазвичай від 5 до 10 мільйонів натискань, а також збільшення часу відгуку по мірі зношування виробу.

Ножничні

Сучасні ножничні клавіатури виявляються більш стійкими до зношування порівняно з мембранними. Під кожною клавішею розташовані дві дуги, які перетинаються між собою, утворюючи схожість із ножицями, що і стало основою для такої назви. Під клавішами розміщений ковпачок, який замикає контакти під усіма кнопками. Між переваг можна відзначити надійну фіксацію клавіш, тривалий термін служби та тиху роботу. Однак головним недоліком є тенденція клавіш до залипання після тривалого використання.

Механічна

У сучасних механічних клавіатурах кожна клавіша діє як окремий механізм, зазвичай складається з поворотної пружини та перемикача з контактом.

Під час використання такого пристрою потрібні мінімальні зусилля, оскільки глибина натискання становить всього 2 мм. Ця особливість значно сприяє швидкості та легкості набору тексту, а також інших маніпуляцій. 

Між переваг можна відзначити легкість очищення від пилу та інших забруднень, довговічність клавіш, розрахованих на 50 мільйонів натискань, а також відсутність необхідності натискати клавіші до кінця або з великим зусиллям. Основними недоліками є вища ціна порівняно з мембранними та ножничними клавіатурами, а також досить великий рівень шуму під час роботи.

Оптико-механічна клавіатура

Перші оптико-механічні клавіатури з'явилися ще у 1962 році як альтернатива занадто гучним механічним аналогам для друкарських машинок. З того часу принцип їхньої роботи залишився незмінним: у момент спрацьовування кнопка перериває світловий промінь і замикає контакт. Серед переваг можна відзначити великий ресурс роботи, швидкий набір тексту та наявність моделей з вологозахистом, які ідеально підходять для геймінгу. Проте до недоліків можна віднести високу вартість, жорсткі тактильні відчуття під час натискання клавіш, а також можливий шум під час роботи деяких моделей.

Мембранно-механічні

Мембранно-механічні клавіатури успішно поєднують у собі переваги двох типів клавіатур. Зазвичай це мембранна основа з механічними клавішами, що забезпечує швидкий відгук та чіткий звук натискання. Ці пристрої також відомі як комбіновані клавіатури.

Дротові

Дротові клавіатури вже давно заслужили свою репутацію як надійні периферійні пристрої. Їхня швидкість передачі сигналу перевершує бездротові аналоги. Оскільки сигнал проходить через кабель, немає затримок або переривань у найневідповідніший момент. Крім того, не потрібно перейматися заміною батарейок або стежити за рівнем заряду акумулятора. При виборі важливо враховувати довжину кабелю, особливо якщо монітор встановлений на відстані від робочого столу.

Бездротові

Портативна бездротова клавіатура працює без кабелю за рахунок вбудованого акумулятора або змінних батарейок. Запас енергії деяких моделей достатній на один-два місяці без необхідності підзарядки. Серед переваг можна відзначити їхню зручність для використання з портативними пристроями і Smart TV, можливість працювати на відстані до 10 метрів та швидке підключення і реагування на натискання, як і у випадку з дротовими клавіатурами. Проте серед недоліків може бути зазначена більш низька швидкість спрацьовування деяких моделей, що може впливати на задоволення потреб геймерів і дизайнерів. Ці клавіатури в свою чергу діляться на радіочастотні (які працюють на частоті 2.4 ГГц через спеціальний USB адаптер) та Bluetooth. Є навіть комбіновані клавіатури, які можуть переключатися між різними інтерфейсами.

Що ж обрати? Тонкощі вибору

Якою має бути хороша клавіатура для роботи

Зверніть увагу на такі функції та характеристики:

Водонепроникність: Переконайтеся, що клавіатура має захист від пролитої рідини та пилу.

Технологія сліпого друку: Якщо ви набираєте багато тексту, тензометричний джойстик або кнопки курсору всередині клавіатури можуть прискорити вашу роботу.

Тачпад або тачпоінт: Якщо ви звикли працювати без миші, вбудований тачпад допоможе зберегти вашу продуктивність.

Підсвічування: Ця функція допоможе розгрузити ваші очі при роботі у недостатньому освітленні.

Роз'єм для навушників та мікрофону: Деякі моделі мають вбудовану звукову карту і роз'єми для навушників та мікрофону, що може бути корисним для користувачів.

USB-порти: Чим більше USB-портів, тим більше можливостей для підключення додаткових периферійних пристроїв.

За наявності цих функцій і характеристик ви зможете знайти водонепроникну клавіатуру, яка відповідає вашим потребам і бюджету.

Якою має бути зручна клавіатура для ігор

У ігровій клавіатурі наявність підсвічування є бажаною функцією, яка не лише створює цікаві візуальні ефекти, але й допомагає зменшити втому очей в умовах недостатнього освітлення. Найкраще це досягається за допомогою моделей зі спокійними режимами і можливістю регулювання яскравості.

Додаткові USB-роз'єми полегшують використання периферійних пристроїв, особливо якщо ваша клавіатура дротова із коротким кабелем. Найбільш продумані моделі можуть мати додатковий джойстик і екран, що дозволяє контролювати гру та відображати інформацію про навантаження на систему.

Прогумовані клавіші зручно натискати і легко змінювати, а втрата або поломка одного з них не становить проблему.

Опція переходу у ігровий режим надає можливість блокувати випадкове згортання гри та випадкові переходи у Windows.

Наявність вбудованої пам'яті спрощує життя, особливо якщо ви граєте в декілька ігор одночасно. За допомогою гнучких налаштувань можна зберігати кілька профілів для кожної гри та швидко перемикатися між ними.

Програмовані клавіші дають можливість присвоїти їм різні дії або навіть комбінації кнопок, що дозволяє ефективно використовувати час і реагувати на будь-які ситуації під час гри.

 


Сподобалась стаття? Подякуйте автору