Вийшла Ubuntu 24.04 Noble Numbat, що робити після встановлення

2024-04-25 21:23
218
Ця стаття на мовах: UA / RU

Стаття у розділах:

Десктопні ОС Загальна інформація

Зміст

Оновлення системи

Перше, що нам потрібно зробити після встановлення системи, це пошукати оновлення для системи та програмного забезпечення. Зачасту, поки ОС потрапляє до вас на ноутбук, програмісти вже випускають оновлення. Для пошуку оновлення потрібно відкрити термінал (CTRL + Alt + T) та ввести команду:

sudo apt update && sudo apt upgrade

Так як Ubuntu 2404 LTS вийшла тільки сьогодні, можливо, що ви й не знайдете ніяких оновлення. Але якщо ви читаєте статтю трохи пізніше, ставте оновлення обов'язково.

Видалити програми, які нам точно не знадобляться

По замовчуванню, разом з ОС ставляться додаткові програми, які, можливо, ви жодного разу і не відкриєте. Наприклад, в якості браузеру встановлено Mozilla Firefox, але якщо ви користуєтесь лише Google Chrome, то можете видалити Firefox, і тим самим звільнити трохи вільного місця на диску.

Найпростіший спосіб, переглянути, що саме вже встановлено, виписати собі список зайвого софту, далі зайти в Центр додатків, та видалити зайві. Для зручності краще використовувати програмне забезпечення GNOME, але воно не встановлено за замовчуванням. Трохи далі ми покажемо, як це виправити.

Встановити програмне забезпеченя

Встановлення програмного забезпечення буде супроводжувати нас впродовж всієї роботи з ОС. Зазвичай на першому етапі встановлюються такі програми, як Google Chrome, Telegram, Viber, VLC Player, нова версія LibreOffice, VS Code для редагування файлів, або ж якщо ви більш продвинутий користувач, то JetBrains продукт. Для редагування картинок можна встановити Gimp. Під ОС Ubuntu існує на даний час майже все потрібне програмне забезпечення.

Встановити додаткові драйвери

Навіть якщо ви встановили систему, і візуально вам здається, що все працює як треба, краще перевірити на всякий випадок, чи не має система для встановлення додаткових драйверів. Для цього нам потрібно перейти в розділ Спеціальне обладнання, або відкрити “Програмне забезпечення та оновлення”, вкладка “Додаткові драйвери” і переглянути, чи нема там чогось цікавого для нас. Якщо пропонується встановити драйвера, то краще це зробити. Це покращить роботу системи.

Встановіть програмне забезпечення GNOME та додайте підтримку пакетів Flatpak.

Хоча App Center значно покращив попередній Snap Store і зробив більше кроків уперед в Ubuntu 24.04, це, як і раніше, Snap Store з підтримкою пакетів Debian не підтримує Flatpak , який широко використовуються в спільноті GNOME, а також не відображають встановлені пакети.

Рішення – встановити офіційний магазин GNOME та додати підтримку  для пакетів Flatpak у ньому. Snap підтримуються "з коробки". Як це зробити показано в цій статті.

Рекомендується: активувати деякі параметри в Ubuntu 24.04.

Варто активувати  Luz Nocturna , який змінює тони екрану, щоб тіло «розуміло», що вже темніє, і починало розслаблятися. Ця опція знаходиться в Конфігурація/Монітори/Нічне світло, і ви можете вказати час та температуру. Ми також можемо вибрати профіль енергоспоживання в меню "Налаштування" / "Енергія", якщо ми перебуваємо на ноутбуці. Ви можете вибирати між меншим споживанням, середнім рівнем чи пріоритетом продуктивності. У розділі енергії ми також можемо показати відсоток заряду батареї, що залишився.

Налаштуйте свій Ubuntu 24.04

Якщо ми не почуваємося добре у нашому робочому середовищі, це погано. Нам потрібно працювати з комфортом, навіть якщо ця робота не завжди пов'язана із роботою. У Ubuntu можна змінити деякі налаштування в розділі «Зовнішній вигляд», де ми можемо змінити положення доку, змінити шпалери або тему, щоб вона стала темною, або наприклад перенести панель додатків зліва вниз або праворуч, змінити розмір іконок, панелі керування, колір іконок. Одним словом, налаштувати все під себе.

Використовуйте DEB-версію Firefox.

Як і в попередніх версіях (і ми думаємо, що так буде завжди), Firefox доступний лише у вигляді оснастки в Ubuntu 24.04. Дещо несподіваним кроком Mozilla випустила власну версію в традиційному форматі, завантажила її в репозиторій і навіть пояснила, як її використовувати і чому вона краща за Snap. 

Насолоджуйтесь GNOME 46

Багато нових функцій Ubuntu 24.04 пов'язані з GNOME 46 , нова версія графічного оточення.

Сподіваюсь, після повного налаштування системи, ви отримаєте готову для роботи з комфортом систему.


Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм