Скидання забутого паролю на Linux

2024-02-09 10:14
245
Ця стаття на мовах: UA / RU

t.me


Стаття у розділах:

Термінал Десктопні ОС

Зміст

Іноді стає так, що адміністратор системи забуває свій пароль. У таких випадках необхідно скинути пароль, що можна зробити досить просто.

Якщо є доступ до меню вибору операційних систем GRUB

Якщо під час завантаження комп'ютера з'являється меню вибору операційних систем GRUB, то, ймовірно, там є пункт "відновлення системи". Оберіть цей пункт, щоб завантажитися в консоль з правами root. Якщо у вас є лише одна операційна система, для відображення меню GRUB при завантаженні утримуйте кнопку Shift. Якщо це не допомагає, спробуйте натиснути кнопку Reset на системному блоку комп'ютера, коли з'явиться заставка Ubuntu — при наступному завантаженні меню GRUB відобразиться без додаткових дій.

Спочатку необхідно перевести кореневу файлову систему в режим запису:

mount -o remount,rw /

Тепер для встановлення нового пароля введіть наступну команду:

passwd ім'я_користувача

Замініть "ім'я_користувача" на ім'я необхідного користувача, а потім виконайте перезавантаження комп'ютера:

reboot

Якщо пункта "відновлення системи" немає, оберіть рядок з вашою системою, натисніть E і додайте в кінець опцій ядра слово "single", потім натисніть B — це завантажить ту саму консоль з правами суперкористувача.

Якщо меню вибору операційних систем GRUB недоступне

Якщо меню вибору операційних систем GRUB недоступне, то ви можете скинути пароль за допомогою будь-якого LiveCD з Linux. Завантажтеся з LiveCD, підключіть ваш кореневий розділ і встановіть порожній пароль користувачу, редагуючи файли /etc/shadow і /etc/shadow-, як описано тут. Після цього можна перезавантажитися в систему й увійти з порожнім паролем.

Не забудьте встановити нормальний пароль адміністратору після скидання.


Сподобалась стаття? Подякуйте автору