Створення облікового запису користувача ubuntu без паролю

2024-02-25 13:28
146
Ця стаття на мовах: UA / RU

Стаття у розділах:

Термінал Десктопні ОС

Порожній пароль можна поставити на будь-якого користувача, крім рута.

Взагалі кажучи, жодними інструментальними засобами Ubuntu не можна встановити порожній пароль. Усі графічні утиліти вимагають пароль щонайменше з 6-ти символів, а програма passwd вміє встановлювати будь-який пароль, крім порожнього. Однак все ж таки існує спосіб завдання користувачеві порожнього пароля.

Можливість введення порожнього пароля відсутня недаремно. Порожній пароль є величезною потенційною діркою в безпеці системи, тому як слід подумайте перед його встановленням і в будь-якому випадку максимально обмежте права того користувача, якому ви його призначаєте.

Нам потрібно змінити системні файли /etc/shadow та /etc/shadow-, тому вкрай рекомендується перед виконанням подальших дій зробити резервну копію (/etc/shadow та /etc/shadow- повинні збігатися, так що зберігаємо тільки shadow):

sudo cp /etc/shadow /etc/shadow.bak

Тепер у будь-якому текстовому редакторі від імені root послідовно відкрийте файли /etc/shadow і /etc/shadow-, у кожному їх знайдіть рядок, що починається з логіна потрібного користувача і видаліть усе між першим і другим двокрапкою у цьому рядку. Наприклад, був такий рядок:

guest:$6$eZ1pQKRK$tGvrlJnV7NU/anEFoxRCluIbe5kSNE2x2uqRrw62xHVrQPWKKbfYZ0cvdmgxXAcrGxBngPM7HnrrKxdmNwp0:14371:0

Для завдання порожнього пароля користувачеві guest необхідно навести її в обох файлах до вигляду:

guest::14371:0:99999:7:::

Після цього пароль користувача guest стане порожнім.

Файл /etc/shadow є основним системним файлом, який відповідає за авторизацію користувачів, тому редагуйте його дуже уважно і завжди створюйте резервну копію перед внесенням змін.

Файл /etc/shadow є попередньою версією файлу /etc/shadow і створюється в момент додавання користувача. Так що на нього сміливо можна забити, а все вищеописане щодо нього не вірно.


Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм