Вийшла бета версія Ubuntu 24.04 LTS. Що нового?

2024-04-16 16:31
292
Ця стаття на мовах: UA / RU

Стаття у розділах:

Десктопні ОС

Ubuntu 24.04 буде заснована на середовищі GNOME 46 "Kathmandu". В цій версії була поліпшена продуктивність файлового менеджера, а також виправлені проблеми з поступовим відображенням вікон. Прогрес-бари були переміщені до нижньої частини вікна, і доданий новий режим пошуку, який дозволяє шукати як у поточній папці, так і на всіх доступних дисках (для активації цього режиму використовується комбінація клавіш Ctrl+Shift+F).

Увімкнуто назву додатка в сповіщеннях, щоб зробити їх більш інформативними. Перегляд налаштувань перероблено: тепер розділи "Регіон і мова", "Дата і час" та "Користувачі" знаходяться у розділі "Система". Налаштування тачпада також вдосконалені: з'явилися опції для налаштування правої кнопки, жестів двома пальцями та клацання в кутку тачпада. Тепер можна скасувати автоматичне вимикання тачпада під час набору тексту на клавіатурі.

У "Мережових облікових записах" з'явилася інтеграція з хмарним сховищем Microsoft OneDrive. Додано можливість віддаленого входу через RDP завдяки новій опції Remote Login. Також з'явилася експериментальна підтримка VRR.

Термін підтримки Ubuntu 24.04 буде збільшено до 12 років. Протягом перших 5 років система отримуватиме підтримку в межах стандартної програми, наступні 5 років - в рамках програми Ubuntu Pro (безкоштовно для особистого використання на 5 машинах), а ще 2 роки - у рамках Legacy Support. Варто відзначити, що срок підтримки попередніх LTS-релізів також був розширений.

Покращений інсталятор
Компанія Canonical продовжує працювати над інсталятором. Перш за все, у Ubuntu 24.04 був виправлений порядок етапів установки: наприклад, одразу після вибору мови користувача з'являється розділ "Спеціальні можливості".

Оновлений інсталятор використовує новий підхід до процесу установки, що ґрунтується на концепції "ініціалізації": тепер можна вибрати режим автоматичної установки за допомогою файлу конфігурації autoinstall.yaml, що безумовно оцінять системні адміністратори.

Нагадаю, що починаючи з випуску 23.10, за замовчуванням пропонується мінімальне встановлення з лише найнеобхіднішими додатками. Розширене встановлення також доступне як опція, і в ньому є кілька змін: ігри GNOME видалені, вебкам-додаток Cheese замінений на Snapshot, а Thunderbird постачається як Snap-пакунок.

Ядро Linux 6.8
У Ubuntu 24.04 ядро Linux 6.8, серед основних змін якого - новий DRM (Direct Rendering Manager) драйвер для Intel Xe GPU і поліпшений щодо продуктивності драйвер P-State для процесорів Meteor Lake. Також в ядрі реалізований новий драйвер P-State Preferred Core для систем AMD і початкова підтримка Zen 5 і RDNA 4.

Крім цього, варто відзначити режим захисту блочних пристроїв з підключеними файловими системами і новий механізм планувальника Deadline server. 

Що ще?
Серед інших змін у Ubuntu 24.04 варто відзначити:

Інструмент управління мережею Netplan 1.0 з підтримкою одночасних з'єднань WPA2 і WPA3, поліпшеною підтримкою тунелей VXLAN і підтримкою пристроїв Mellanox VF-LAG (докладніше),
Покращене енергозбереження на ноутбуках,
Поліпшена продуктивність у іграх завдяки оптимізації параметра vm_max_map_count.
Де завантажити?
Варто попередити, що бета-версія Ubuntu 24.04 призначена лише для тестування. Завантажити її можна за посиланням: https://releases.ubuntu.com/noble/ (5,3 ГБ).

Вихід стабільної версії Ubuntu 24.04 LTS заплановано на 25 квітня.


Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм