Як встановити PHP 8.1 і налаштувати локальне середовище розробки на Ubuntu 22.04

2024-02-12 21:29
265
Ця стаття на мовах: UA / RU

Стаття у розділах:

Термінал Сервера

Зміст

Вступ

PHP — популярна серверна мова сценаріїв, відома для створення динамічних та інтерактивних веб-сторінок. Першим кроком у навчанні програмуванню є налагодження роботи з вибраною мовою.

Цей підручник допоможе вам встановити PHP 8.1 на Ubuntu та налаштувати локальне середовище програмування за допомогою командного рядка. Ви також встановите менеджер залежностей, Composer , і протестуєте свою установку, запустивши сценарій.

Крок 1 — Налаштування PHP 8.1

Ви завершите встановлення та налаштування в командному рядку, який є неграфічним способом взаємодії з вашим комп’ютером. Тобто замість того, щоб натискати кнопки, ви будете вводити текст і отримувати зворотний зв’язок від свого комп’ютера також через текст.

Командний рядок, також відомий як оболонка або термінал, може допомогти вам змінити та автоматизувати багато завдань, які ви виконуєте на комп’ютері щодня, і є важливим інструментом для розробників програмного забезпечення. Є багато команд терміналу, які можна вивчити, які можуть дозволити вам робити більш потужні речі. Стаття Введення в термінал Linux допоможе вам краще зорієнтуватися в терміналі.

В Ubuntu ви можете знайти програму Terminal, клацнувши піктограму Ubuntu у верхньому лівому куті екрана та ввівши terminalв рядок пошуку. Натисніть на піктограму програми Terminal, щоб відкрити її. Крім того, ви можете одночасно натиснути клавіші , та на клавіатурі, щоб автоматично відкрити програму CTRL терміналу ALT.T

Примітка: Ubuntu 22.04 поставляється з PHP 8.1 у своїх сховищах. Це означає, що якщо ви спробуєте встановити PHP без зазначеної версії, він використовуватиме 8.1.

Якщо ви хочете використовувати іншу версію PHP на своєму сервері Ubuntu 22.04, ви можете використовувати проект phpenv для встановлення та керування різними версіями.

Виконайте такі команди, щоб оновити список доступних пакетів, а потім встановіть PHP 8.1:

sudo apt update

sudo apt install --no-install-recommends php8.1

Цей --no-install-recommends прапор гарантує, що інші пакети, такі як веб-сервер Apache, не встановлені.

Перевірте інформацію про версію PHP за допомогою такої команди:

php -v

Ви отримаєте такий результат:

Output

PHP 8.1.2 (cli) (built: Apr  7 2022 17:46:26) (NTS)

Copyright (c) The PHP Group

Zend Engine v4.1.2, Copyright (c) Zend Technologies        

with Zend OPcache v8.1.2, Copyright (c), by Zend Technologies

Крім самого PHP, ви, ймовірно, захочете встановити деякі додаткові модулі PHP. Ви можете використати цю команду, щоб встановити додаткові модулі, замінивши PACKAGE_NAME пакет, який ви хочете встановити:

sudo apt-get install php8.1-PACKAGE_NAME

Ви також можете інсталювати більше одного пакета одночасно. Ось декілька пропозицій найпоширеніших модулів, які ви, швидше за все, захочете встановити:

sudo apt-get install -y php8.1-cli php8.1-common php8.1-mysql php8.1-zip php8.1-gd php8.1-mbstring php8.1-curl php8.1-xml php8.1-bcmath

Ця команда встановить такі модулі:

  • php8.1-cli- інтерпретатор команд, корисний для тестування сценаріїв PHP з оболонки або виконання загальних завдань зі сценаріїв оболонки
  • php8.1-common- документація, приклади та загальні модулі для PHP
  • php8.1-mysql- для роботи з базами даних MySQL
  • php8.1-zip- для роботи зі стисненими файлами
  • php8.1-gd- для роботи з зображеннями
  • php8.1-mbstring- використовується для керування рядками не-ASCII
  • php8.1-curl- дозволяє робити HTTP-запити в PHP
  • php8.1-xml- для роботи з XML-даними
  • php8.1-bcmath- використовується при роботі з точними поплавцями

Конфігурації PHP, пов’язані з Apache, зберігаються в /etc/php/8.1/apache2/php.ini. Ви можете отримати список усіх завантажених модулів PHP за допомогою наступної команди:

php -m

Ви встановили PHP і перевірили версію, яку ви використовуєте. Ви також встановили будь-які необхідні модулі PHP і змогли переглянути список модулів, які ви завантажили.

Ви можете почати використовувати PHP прямо зараз, але ви, ймовірно, захочете використовувати різні бібліотеки для швидкого створення програм PHP. Перш ніж тестувати середовище PHP, спочатку налаштуйте менеджер залежностей для ваших проектів.

Крок 2 — Налаштування Composer для керування залежностями (необов’язково)

Бібліотеки — це набір коду, який може допомогти вам вирішувати звичайні проблеми без необхідності писати все самостійно. Оскільки доступно багато бібліотек, використання диспетчера залежностей допоможе вам керувати кількома бібліотеками, коли ви станете більш досвідченим у написанні PHP.

Composer — це інструмент для керування залежностями в PHP. Це дозволяє вам оголосити бібліотеки, від яких залежить ваш проект, і керуватиме встановленням та оновленням цих пакетів.

Незважаючи на схожість, Composer не є менеджером пакунків у тому ж значенні, що yumабо apt. Він працює з «пакетами» або бібліотеками, але керує ними окремо для кожного проекту, встановлюючи їх у каталог (наприклад, vendor) у вашому проекті. За замовчуванням він нічого не встановлює глобально. Таким чином, це менеджер залежностей . Однак він підтримує глобальний проект для зручності через globalкоманду.

Ця ідея не нова, і Composer черпає натхнення від Node npmі Ruby bundler.

Припустимо:

  • У вас є проект, який залежить від кількох бібліотек.
  • Деякі з цих бібліотек залежать від інших бібліотек.

Композер:

  • Дозволяє декларувати бібліотеки, від яких ви залежите.
  • З’ясовує, які версії яких пакетів можна та потрібно інсталювати, і встановлює їх, завантажуючи у свій проект.
  • Дозволяє оновити всі ваші залежності однією командою.
  • Дозволяє переглянути главу «Основне використання», щоб дізнатися більше про оголошення залежностей.

Щоб інсталювати Composer, спочатку завантажте інсталятор за допомогою такої curlкоманди:

curl -sS https://getcomposer.org/installer -o /tmp/composer-setup.php

Потім переконайтеся, що завантажений інсталятор відповідає хешу SHA-384 для останнього інсталятора, знайденого на сторінці відкритих ключів/підписів Composer . Щоб полегшити етап перевірки, ви можете скористатися такою командою, щоб програмно отримати останній хеш зі сторінки Composer і зберегти його в змінній оболонки:

HASH=`curl -sS https://composer.github.io/installer.sig`

Щоб перевірити отримане значення, ви можете виконати:

echo $HASH

Output

55ce33d7678c5a611085589f1f3ddf8b3c52d662cd01d4ba75c0ee0459970c2200a51f492d557530c71c15d8dba01eae

Тепер виконайте наступний PHP-код, як наведено на сторінці завантаження Composer , щоб переконатися, що сценарій встановлення безпечний для запуску:

php -r "if (hash_file('SHA384', '/tmp/composer-setup.php') === '$HASH') { echo 'Installer verified'; } else { echo 'Installer corrupt'; unlink('composer-setup.php'); } echo PHP_EOL;"

Ви побачите такий результат:

Installer verified

Якщо в результатах буде зазначено Installer corrupt, вам потрібно буде знову завантажити сценарій інсталяції та ще раз перевірити, чи використовується правильний хеш. Потім повторіть процес перевірки. Коли у вас буде перевірений інсталятор, ви можете продовжити.

Щоб установити composerглобально, скористайтеся такою командою, яка завантажить і встановить Composer як загальносистемну команду під composerназвою /usr/local/bin:

sudo php /tmp/composer-setup.php --install-dir=/usr/local/bin --filename=composer

Ви отримаєте результат, подібний до цього:

Output

All settings correct for using Composer Downloading... Composer (version 2.3.5) successfully installed to: /usr/local/bin/composer Use it: php /usr/local/bin/composer

Щоб перевірити інсталяцію, запустіть:

composer

Ви отримаєте такі результати:

Це підтверджує, що Composer успішно встановлено у вашій системі та доступний для всієї системи.

Примітка: якщо ви віддаєте перевагу мати окремі виконувані файли Composer для кожного проекту, який ви розміщуєте на своєму сервері, ви можете інсталювати його локально для кожного окремого проекту. Цей метод також корисний, коли користувач вашої системи не має дозволу на встановлення програмного забезпечення для всієї системи.

Для цього використовуйте команду php /tmp/composer-setup.php без будь-яких аргументів. Ця команда створить composer.phar файл у вашому поточному каталозі, який ви можете запустити за допомогою php composer.phar.

Крок 3 — Використання Composer у проекті PHP

Як останній крок, ви можете додатково ініціалізувати свій проект за допомогою composer init. Це створить composer.jsonфайл, який керуватиме залежностями вашого проекту. Ініціалізація проекту також дозволить вам визначити деталі проекту, такі як Автор і Ліцензія, і використовувати функцію автозавантаження Composer . Ви можете визначити залежності зараз або додати їх пізніше.

Спочатку створіть каталог і перейдіть до нього, щоб містити файли вашого проекту:

cd ~

mkdir example-project

cd example-project

Тепер ініціалізуйте свій проект:

composer init

Виконання цієї команди запустить майстер налаштування. Деталі, які ви вводите у майстрі, можна оновити пізніше, тому можете залишити значення за замовчуванням і просто натиснути ENTER. Якщо ви не готові встановлювати будь-які залежності, ви можете вибрати no. У кожному запиті введіть свої дані.

Перш ніж підтвердити створення, ви побачите зразок файлу composer.json, який створить майстер. Якщо все виглядає добре, ви можете підтвердити значення за умовчанням yes. Якщо вам потрібно почати спочатку, виберіть no.

Під час першого визначення будь-якої залежності Composer створить папку vendor. Усі залежності встановлюються в цю vendorпапку. Composer також створює composer.lockфайл. У цьому файлі вказано точну версію кожної залежності та підзалежності, які використовуються у вашому проекті. Це гарантує, що будь-яка машина, на якій виконується ваша програма, використовуватиме однакову версію кожного пакета.

Примітка: папку vendorніколи не слід закріплювати за системою контролю версій (VCS). Папка vendorмістить лише пакети, які ви встановили від інших постачальників. Ці окремі постачальники підтримуватимуть власний код у власних системах контролю версій. Слід відстежувати лише написаний код. Замість того, щоб фіксувати vendorпапку, вам потрібно лише фіксувати свої composer.json та composer.lock файли.

Тепер, коли у вас встановлено PHP і є спосіб керування залежностями проекту за допомогою Composer, ви готові тестувати своє середовище.

Крок 4 — Тестування середовища PHP

Щоб перевірити, чи ваша система правильно налаштована для PHP, ви можете створити та запустити базовий сценарій PHP. Викличте цей сценарій hello.php:

nano hello.php

Відкриється порожній файл. Помістіть у файл наступний текст, який є дійсним кодом PHP:

<?php

echo 'Hello World!';

?>

Додавши текст, збережіть і закрийте файл. Ви можете зробити це, утримуючи CTRLклавішу та натиснувши xклавішу. Потім виберіть yі натисніть ENTER.

Тепер ви можете перевірити, чи PHP правильно обробляє ваш сценарій. Введіть php, щоб наказати PHP обробити файл, а потім назву файлу:

php hello.php

Якщо PHP обробляється належним чином, ви побачите лише символи в лапках:

Output

Hello World!

PHP успішно обробив сценарій, що означає, що ваше середовище PHP успішно встановлено, і ви готові продовжувати свою подорож до програмування.

Висновок

На даний момент у вас налаштовано середовище програмування PHP 8.1 у вашій системі Ubuntu, і ви можете почати проект програмування.

Перш ніж почати кодувати, ви можете налаштувати інтегроване середовище розробки (IDE). Хоча є багато IDE на вибір, VS Code є популярним вибором, оскільки він пропонує багато потужних функцій, таких як графічний інтерфейс, підсвічування синтаксису та налагодження.

Коли ваш локальний комп’ютер готовий до розробки програмного забезпечення, ви можете продовжувати вивчати більше про кодування на PHP.


Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм