Як підключити телефон до монітора

2024-04-12 22:10
175
Ця стаття на мовах: UA / RU

Стаття у розділах:

Загальна інформація

Зміст

Одним із обмежень, яке заважає смартфонам та планшетам повністю замінити бюджетний комп'ютер, є їхній розмір дисплея. На такому екрані складно організувати колективний перегляд фільму, провести презентацію або зручно працювати з документами.

Частково вирішити цю проблему можна, підключивши мобільний телефон до монітора. У цій статті ми розглянемо кілька методів, як це можна зробити: для дротового та бездротового з'єднання, девайсів на iOS та Android. Кожен з них супроводжується докладною покроковою інструкцією.

Бездротове підключення:

Пряме бездротове підключення смартфона можливе лише у випадку, якщо монітор оснащений вбудованим модулем Wi-Fi або Bluetooth. Проте, в більшості моделей таких модулів немає. Але є два варіанти непрямого підключення:

Смартфон – комп'ютер – монітор: Телефон передає сигнал на ПК/ноутбук, а вони виводять трансляцію на підключений екран. Цей метод досить простий у налаштуванні на Windows, але у інших ОС (Linux, macOS) він може бути недоступний.

Смартфон – адаптер/док-станція – монітор: Цей метод дозволяє підключати мобільний телефон до звичайного монітора без використання комп'ютера. Плюсом є те, що не потрібно використовувати комп'ютер, але потрібно придбати адаптер. Ціна такого адаптера може варіюватися від досить низької до високої, залежно від моделі та виробника.

Щодо Miracast:

Функція Miracast є одним з найпоширеніших методів підключення. Вона за замовчуванням доступна на більшості телефонів на базі Android. З її допомогою можна напряму підключитися до Smart-моніторів. Звичайні монітори з'єднуються за допомогою комп'ютера або адаптера.

Примітка: Smart-моніторами називають дисплеї, на яких є встановлена ОС Android, Tizen або webOS. Від телевізорів їх відрізняє відсутність ТВ-тюнера (хоча деякі все таки підтримують Smart TV). На ринку вже представлені варіанти розумних моніторів від Samsung, LG, iiyama.

Щоб перевірити, чи підтримує ваш смартфон функцію Miracast:

  • Відкрийте Налаштування – Підключення пристрою.
  • У меню, що відкрилося, повинен бути пункт Miracast (може мати іншу назву, наприклад, MirrorShare для телефонів Huawei або Screen Mirroring для Sony).

Щоб активувати Miracast на смарт-моніторі, потрібно відкрити:

  • Налаштування Мережа Miracast (у webOS функція називається Screen Share) – активувати.

При використанні адаптера функція активується так само. Ми рекомендуємо купувати не звичайний Miracast-адаптер, а медіаплеєр (MiraScreen, Xiaomi Mi TV Stick, iNeXT або подібні). Адаптер дозволяє лише без дротів підключати телефон чи комп'ютер. Медіаплеєр перетворює монітор на повноцінний телевізор зі смарт-ТВ.

При виборі зверніть увагу на гніздо підключення. Зазвичай це USB, рідше зустрічається HDMI та Type-C. За потреби відразу замовте перехідник.

Щоб активувати Miracast на ноутбуці чи ПК:

  • Відкрийте Налаштування (щелчок по кнопці «Пуск», а потім на шестеренку або шестеренці Wi-Fi на панелі налаштувань) – Система – Проектування на цьому ПК – перемістіть повзунок у положення УВІМК.
  • Якщо повзунок неактивний, необхідно дозволити з'єднання. Для цього у першому полі списку, що випадає, виберіть «Доступно в безпечних мережах» (рекомендовано) або «Доступно скрізь».
  • Якщо ці поля відсутні, може знадобитися встановлення програми Бездротовий дисплей: Налаштування – Додаткові функції – Додавання необов'язкових функцій – Бездротовий дисплей. Процес інсталяції може зайняти кілька хвилин.

Коли ви активуєте Miracast на приймаючому пристрої, можна розпочати трансляцію:

  • 1. Переконайтеся, що ваш телефон та комп'ютер/монітор підключені до однієї мережі Wi-Fi.
  • 2. На смартфоні перейдіть до Налаштування – Підключення пристрою – Miracast – зачекайте деякий час, поки відбудеться пошук доступних пристроїв, і виберіть комп'ютер/монітор із списку.
  • 3. Підтвердьте підключення (зазвичай під час першого підключення потрібно ввести PIN-код або підтвердити запит підключення).

Samsung DeX

Samsung DeX - це додаткова можливість для власників смартфонів Samsung, що дозволяє перетворити їх на міні-комп'ютери, щоб працювати з документами, відео, інтернетом та іншими завданнями за допомогою клавіатури та миші.

Для активації Samsung DeX у бездротовому режимі:

Підключіть монітор та смартфон до однієї Wi-Fi-мережі.

Відкрийте Панель швидкого доступу на смартфоні, перейдіть до Samsung DeX і виберіть DeX для ТВ або монітора.

Якщо функція не відображається на "шторці", відкрийте Налаштування, перейдіть до Додаткові функції, оберіть Samsung DeX та увімкніть режим DeX для ТБ або монітора.

Смартфон автоматично знайде доступні пристрої, виберіть монітор і підтвердіть запит на ньому.

Якщо ви використовуєте док-станцію:

Підключіть док-станцію до монітора/телевізора за допомогою кабеля.

Підключіть мишку та клавіатуру до док-станції.

Розмістіть смартфон на док-станції.

Сполучення відбудеться автоматично, і на моніторі з'явиться меню, яке дозволить вам працювати з файлами та іншими програмами за допомогою миші та клавіатури.

AirPlay 

AirPlay - це універсальний спосіб підключити iPhone або iPad до монітора. Він має два режими роботи:

Трансляція: Ви можете відтворювати відео, фото або музику на своєму iPhone або iPad і транслювати їх на монітор. Ви можете продовжувати користуватися своїм смартфоном під час трансляції, і відтворення не припиниться, поки ви не зупините його.

Дублювання екрану: Цей режим аналогічний Miracast, він дублює все, що відображається на вашому iPhone або iPad, на моніторі.

AirPlay зазвичай підтримується деякими Smart-моніторами від LG та Samsung. Для звичайних моніторів знадобиться сумісний адаптер. Проте, варто звернути увагу, що не всі адаптери, навіть якщо вони зазначають підтримку AirPlay, працюватимуть на практиці.

Як увімкнути AirPlay на приймальному пристрої:

  • Відкрийте Налаштування і перейдіть в розділ Загальні або Мережа.
  • Знайдіть налаштування AirPlay і активуйте його.
  • Як увімкнути режим "Трансляція" на iPhone:
  • Відкрийте відео на своєму iPhone або iPad.
  • Натисніть піктограму AirPlay.
  • У списку доступних пристроїв оберіть монітор або адаптер.

Щоб зупинити трансляцію, просто повторно натисніть піктограму AirPlay.

Як увімкнути режим “Дублювання екрана”:

  • Відкрийте Центр керування (“шторку”) – натисніть на іконку Відеодублювання (два прямокутники) – за потреби введіть пін-код, який з'явиться на моніторі.
  • Щоб вимкнути Дублювання екрана, натисніть кнопку Відеодублювання ще раз.

ДРОТОВЕ ПІДКЛЮЧЕННЯ

Зазвичай, підключати гаджети по дротах простіше, ніж "по повітрю", але не в нашому випадку. При використанні кабелю також є низка нюансів, які потребують вашої уваги.

Через USB-кабель

Підключитися до монітора напряму за допомогою кабелю USB неможливо. Проте можна зробити це через комп'ютер. Для цього на ПК потрібно встановити програму Vysor, яка сумісна зі смартфонами як на Android, так і на iOS.

Безкоштовна версія Vysor дозволяє здійснювати дзеркальне відображення у вікні, а також керувати смартфоном за допомогою мишки та клавіатури.

Vysor Pro – платна версія (місячна підписка коштуватиме 2,5 долара, річна – 10, довічна – 40), яка дає доступ до трансляції підвищеної якості, повноекранного режиму та інших фішок.

 

Далі на смартфоні в режимі розробника потрібно активувати функцію налагодження по USB:

  • Відкрийте Налаштування Система Для розробниківНалагодження USB – у сповіщенні натисніть OK.

Якщо ви не знайшли Режим розробника, його потрібно активувати:

  • Відкрийте Налаштування Система Про телефон – швидко натисніть Номер випуску – з'явиться сповіщення про активацію режиму.

Щоб увімкнути відображення екрана:

  • Підключіть смартфон до комп'ютера за допомогою USB-кабелю.
  • Запустіть програму Vysor – виберіть смартфон.
  • Програма запропонує встановити застосунок Vysor для телефону. Підтвердьте та дочекайтеся інсталяції.
  • У вікні Vysor на ПК натисніть кнопку View.

Scrcpy

У комп'ютерах на ОС Linux найзручнішим способом транслювати екран смартфона на монітор є програма Scrcpy. Вона безкоштовна, але для встановлення та керування потрібно ввести кілька рядків коду. Інструкції та пояснення команд ви знайдете в тематичній статті на GitHub (ми не наводитимемо їх у нашому матеріалі, щоб не розтягувати його). На сайті ви також знайдете версію для Windows, але вона нічим не краща за розглянуту вище програму Vysor.

На смартфоні потрібно буде увімкнути “Налагодження USB” (інструкція в минулому пункті), підключити кабель USB та активувати трансляцію.

Технологія MHL

Технологія MHL (Mobile High-Definition Link) дійсно може бути зручним способом підключення смартфону до монітора за допомогою HDMI-кабелю. Проте, варто відзначити, що не всі смартфони підтримують цю технологію, особливо в Android-сегменті. На жаль, MHL не є стандартом для всіх пристроїв, тому перед придбанням кабелю варто переконатися, що ваш смартфон підтримує цю функцію.

Якщо ваш смартфон підтримує MHL, підключення до монітора за допомогою HDMI-кабелю буде досить простим і безпроблемним. Просто підключіть смартфон до монітора за допомогою кабелю і трансляція екрана розпочнеться автоматично.

Проте, як і в інших методах підключення, важливо пам'ятати про якість кабелю. Дешеві кабелі можуть призвести до розсинхронізації або низької якості зображення. Тому варто вибирати якісний HDMI-кабель для надійного підключення.

У разі відсутності підтримки MHL на вашому смартфоні, альтернативними методами підключення можуть бути використання Samsung DeX для підтримуваних пристроїв Samsung або бездротові технології, такі як Miracast або AirPlay, якщо ваш пристрій і монітор підтримують ці функції.


Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм