F.lux -програма яка зменшує втому при роботі за комп'ютером

2024-10-03 11:30
56
Ця стаття на мовах: UA / RU

t.me


Стаття у розділах:

Програмне забезпечення

Зміст

Навіщо це потрібно?

Більшість користувачів комп’ютерів протягом усього дня працюють за моніторами з однаковою яскравістю та колірною гамою, незалежно від змін освітленості в кімнаті.

Розробники програми F.lux використали дані різних досліджень для створення алгоритму роботи програми. Наприклад, увечері F.lux знижує частку синього кольору в колірному спектрі монітора. Дослідження показують, що це позитивно впливає на якість сну або процес засинання.

Інтерфейс та робота з програмою

При першому запуску програми потрібно вказати дані про ваше місцезнаходження. Це координати широти і довготи (їх можна визначити, натиснувши на посилання "Find your latitude and longitude").

Також користувач може вибрати, яку колірну температуру встановлювати у вечірній час (доступні режими від 2000К до 5000К).

Програма додає іконку в область сповіщень. Клікнувши по ній, можна відкрити вікно налаштувань або тимчасово вимкнути програму, наприклад, для перегляду фільму.

Інших налаштувань немає. F.lux працює у фоновому режимі та протягом дня змінює колірну температуру екрану монітора.

Програма доступна для Linux, Windows та MacOS. Є також версії для iOS та Android, але тільки для "розлочених" пристроїв.

Встановлення F.lux в Linux

В Ubuntu Linux F.lux можна встановити, використовуючи PPA-репозиторій, запропонований розробниками програми. Для встановлення виконайте в терміналі команди:

     sudo add-apt-repository ppa:nathan-renniewaldock/flux

     sudo apt-get update

     sudo apt-get install fluxgui

Запустити програму можна з головного меню, з розділу Стандартні або з командного рядка, виконавши:

fluxgui

fluxgui є графічним інтерфейсом (аплетом) для утиліти xflux, яка безпосередньо займається зміною колірної температури. xflux встановлюється разом із fluxgui.


Сподобалась стаття? Подякуйте автору